Duygusal yeme ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve geçerlik güvenirlik çalışması
Özet
Bu çalışma Arnow, Kenardy ve Agras (1995) tarafından geliştirilen Duygusal Yeme Ölçeğinin Türkçe Formunun geçerlik ve güvenirliğinin toplum örnekleminden seçilen bir örneklem grubu üzerinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemi Mersin, Diyarbakır ve Adana'daki 18-46 yaş aralığında ve okur yazar olan 416 katılımcı oluşturmaktadır. Duygusal Yeme Ölçeğinin güvenirliği test tekrar test güvenirliği ve Cronbach alfa içtutarlık katsayısı hesaplanarak incelenirken; geçerliği ise ölçüt bağıntılı geçerlik ve kapsam geçerliği yöntemleri ile incelenmiştir. Ölçeğin Test tekrar sonuçları incelendiğinde ilk uygulama ve iki hafta sonra yapılan uygulama arasındaki korelasyon katsayıları Öfke alt boyutu için .61, Kaygı alt boyutu için .65 ve Depresyon alt boyutu için ise .58 olarak hesaplanmıştır. Yapı geçerliği için yapılan Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin orijinaline uygun bir şekilde 3 faktörlü bir yapıda olduğu görülmüştür. Bu faktörler ölçeğin orijinaline uygun bir şekilde Depresyon, Kaygı ve Öfke olarak isimlendirilmiştir. Ölçeğin boyutları için Cronbach alfa katsayıları hesaplanmış ve tüm boyutların Cronbach alfa iç tutarlık katsayılarının .70'ten yüksek olduğu görülmüştür. Son olarak Duygusal Yeme Boyutunun 3 Alt Ölçeği ile Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği'nin Duygusal Yeme alt boyutu ve Üç Faktörlü Yeme Ölçeği'nin Duygusal Yeme alt boyutu arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Bu çalışmadan elde edilen bulgular sonucunda Arnow, Kenardy ve Agras (1995) tarafından geliştirilen ve 25 maddeden oluşan Duygusal Yeme Ölçeğinin Türkçe versiyonunun duygusal yemeyi ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak Türkiye örnekleminde kullanılabileceği görülmektedir This study aims to examine the validity and reliability of the Emotional Eating Scale developed by Arnow, Kenardy and Agras (1995) on a sample group selected from the community sample. The sample of the study consists of 416 participants who are over 18 years, literate and living in Mersin, Diyarbakır and Adana. Reliability of Emotional Eating Scale; test-retest reliability and Cronbach's alpha-internal consistency coefficient were examined and the validity was examined by criterion-related validity and content validity methods. The correlation coefficients between the first application and the application after two weeks were calculated as .61 for Anger sub-dimension, .65 for Anxiety sub-dimension and 58 for Depression sub-dimension. As a result of the exploratory factor analysis, the scale was found to have a 3-factor structure in accordance with the original. These factors are named as Depression, Anxiety and Anger in accordance with the original scale. For the dimensions of the scale, Cronbach alpha coefficients were calculated and Cronbach alpha internal consistency coefficients of all dimensions were higher than .70. Finally, there was a positive and statistically significant relationship between the emotional eating subscale of the Eating Behavior Scale, Emotional Eating Scale and emotional eating subscale of the Eating Behavior Scale. This is a result of the findings obtained from the study Arnow, Kenardy and Agrasen (1995) is seen by the developed and the measurement of emotional eating Turkish version of Emotional Eating Scale consists of 25 items as a valid and reliable instrument can be used in Turkey sample.
Koleksiyonlar
- Tez Koleksiyonu [301]